Kuru ve Yaş Meyve Tüketimi

04 Kasım 2021
Kuru ve Yaş Meyve Tüketimi

Kuru meyve, hasadı geldiğinde toplanan meyvelerin kurutulması yöntemiyle elde edilmektedir. Diğer bir deyişle yaş halde bulunan meyvelerin, suyunun yok edilmesi süreci sonunda meyve artık kuru bir hal almaktadır. Kurutulma işlemi Ege Pazarı olarak doğal yolla yapılmaktadır. Bu da yaş meyvelerin doğrudan güneşte kurutulması anlamına gelmektedir. Bu yöntem yüzlerce meyve üzerinde uygulanabilmektedir. Bu anlamda, kuru meyve çeşitliliği oldukça zengindir. Hem ülkemizde yetişen yerli meyveler hem de yurt dışında ithal ettiğimiz tropikal meyvelerin kuru formdaki haline erişmek imkânsız değildir. Dolayısıyla bu içeriğimizde kuru meyve çeşitleri ele alınacaktır.

Kuru ve Yaş Meyve: Hangisini Tüketeceğiz?

İnsanların en çok merak ettikleri arasında 'meyvenin yaş olarak mı yoksa kuru olarak mı tüketilmesi gerektiği' sorusunun yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu konu da geçmiş yazılarımızda belirttiğimiz kuruyemiş nasıl tüketilmeli başlıklı içerikle aslında benzerlik göstermektedir. Yazımızı okuyanlar hatırlayacaktır ki; kuruyemişin çiğ olarak tüketilmesinin daha yararlı olduğunu belirtmiştik. Ancak kuru meyve konusuna böylesine kesin bir yargıyla yaklaşmak pek de doğru olmayacaktır. Çünkü kuruyemişler bir işlemden geçmektedir: kavrulma işlemi

Meyveler ise toprakta doğal olarak yetişmekte ve herhangi bir işlemden geçmemektedir. Bu anlamda yaş meyvelerin zararlı olduğunu söylemek son derece yanlış olacaktır. Öte yandan kuru meyveler yaş meyvelere göre birtakım noktalar açısından daha zengin besin değerleri içermektedir. İşte bu anlamda kuru meyveleri önerebiliriz. Öte yandan yaş meyveler özellikle akşam saatlerinde tüketildiğinde direkt şeker olarak vücudumuza yansımaktadır.

Kurutulmuş Meyveler

Kuru Meyvenin Faydaları

• Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması açısından yararlıdır.

• Zengin bir lif değerine sahiptir.

• Özellikle kış aylarında tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.

• Diyet listelerinde yer alabilir. Uygun miktarda tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olabilmektedir.

• Vitaminler ve minarel bakımından zengindir.

• Kuru meyvelerin kompostosu yapılabilir. Bu midesi hassas olan kişiler için yararlı olacaktır. Ayrıca meyve hoşafları ya da kompostoları yine sindirim sistemi sorunları olan ya da hazımsızlık problemleri yaşayan kişiler için çok iyi gelecektir.

• Kuru meyve tüketimini doğrudan yapamayan kişiler meyve çayları yapabilirler. Örneğin bir fincan sıcak suyun içerisine bir dilim elma kurusu atarak siz de meyve kurusunun onlarca faydasından yararlanma şansına sahip olabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.