Kuru meyve denince akla gelen ilk meyvelerden biridir kuru kayısı. Kuru kayısıyı tezgahlarda genel olarak iki çeşidiyle görürüz. Bunlardan birincisi gün kurusudur. Gün kurusunun rengi neredeyse kahverengidir, tadı ise oldukça tatlıdır. İkinci çeşit ise pek çok kişinin aşina olduğu parlak turuncu rengiyle normal kuru kayısıdır ve kuru kayısının tadı gün kurusuna göre daha az tatlıdır. Aynı zamanda kuru kayısı, gün kurusuna göre daha küçük kalmaktadır.
Kuru Kayısı Sevenler İçin Farklı Bir Lezzet
Pek bilinmese de müdavimleri tarafından vazgeçilemeyen, bir kere tadıldığı takdirde diğerlerine pek şans bırakmayan bir çeşidi daha vardır kuru kayısının: Ekşi yaprak kayısı.
Kayısıların ince bir şekilde kesilerek güneş altında, kükürtsüz kurutulmasıyla, doğal bir şekilde elde edilir ekşi yaprak kayısılar. Tadı gün kurusundan oldukça farklıdır ancak normal kuru kayısıya oldukça yakındır. Yine de kendine has bir tadı olduğunu söyleyebiliriz. Ekşimsi, mayhoş bir tada sahip olan yaprak kayısı özellikle hoşaf yapımı için tercih edilmektedir. İnce yapısı sebebiyle tüketmesi de oldukça keyiflidir.